PARODONTOLOGIE

Parodontologie is een specialisatie die zich richt op de behandeling van het parodontium. Het parodontium is het steunweefsel rond de tanden. Het bestaat uit het tandvlees, het kaakbot en de vezels die de tandwortels in het kaakbot vasthouden. 

parodontitis parodontoloog tandarts Aalst

PARODONTITIS

‘Parodontitis’ is een ontsteking die het parodontium aantast. Het zal zich uiten in bloedend tandvlees, slechte adem en uitgroeiende tanden.

Onbehandelde tandvleesinfecties kunnen leiden tot het verlies van tanden. Deze infectie kan zich via de bloedbaan verspreiden in het lichaam. Dit heeft gevolgen voor de algemene gezondheid. Mensen met parodontitis lopen zo meer gevaar op bijvoorbeeld cardiovasculaire aandoeningen. Bij diabetes kan parodontitis zorgen voor een slechte regulatie van de suikerspiegel. Rokers lopen ook meer risico om parodontitis te krijgen.

DE BEHANDELING

Parodontitis wordt initieel behandeld door een grondige reiniging uit te voeren. Om een duurzaam resultaat te bereiken moet de patiënt thuis grondig poetsen met aangepast materiaal. Er wordt dus extra aandacht besteed aan het optimaliseren van de mondhygiëne.

Na 3 maanden wordt de parodontale gezondheid opnieuw geëvalueerd. In sommige situaties zal een chirurgisch ondersteunde reiniging door de parodontoloog nodig zijn.